20 november, 2013

Forløb på Brædstrup Livsstilcenter - hvor, hvem, hvordan, hvad?

De næste par dage vil jeg dedikere lidt spalteplads til at fortælle mere om selve Livsstilscenteret, hvordan første modul, ud af tre, foregik derovre, hvilke principper de underviser ud fra og hvordan man bliver henvist til centeret.
Vi starter med en omgang hvor, hvem, hvordan og hvad!

Hvor:
Brædstrup Livsstilscenter ligger, som navnet antyder, i Brædstrup.
Brædstrup er en tidligere stationsby, der ligger godt og vel midt i mellem Horsens og Silkeborg. Fra København tager det ca. 3-4 timer med bil, alt efter hvilken tid på dagen du kører og hvor mange pauser, der må holdes undervejs.
Byen er ret hyggelig, med en del butikker, så kommer du afsted og mangler noget, er der mulighed for at indkøbe det i byen - som f.eks. hvis nogen tager hjemmefra uden hårvoks. Ikke at vi skal blive så konkrete.
Selve centeret ligger tæt på Ring Skov, så hvis du ikke er til gåture i byen, er der natur ganske tæt på. Centeret har i øvrigt også en ikke uanseelig cykelpark, så har man problemer med at gå, kan man komme ud og opleve byen og naturen på en cykel.
Livsstilscenteret hører under Hospitalsenheden i Horsens og ligger i Region Midtjylland.

Hvem:
Livsstilscenteret er ikke kun for overvægtige, de tager imod flere forskellige grupper af patienter der lider af følgende sygdomme:

  • Hjerte-/karsygdomme
  • Diabetes
  • Svær overvægt (BMI > 30)
  • Kronisk Lungesygdom
  • Knogleskørhed (Osteoporose)
  • Uønsket barnløs og svær overvægtig
Som henvist patient kan man tage sin partner med sig på sit forløb, det koster et lille beløb pr. modul at have sin partner med, og jeg kan kun anbefale at man tager afsted sammen. Der er så meget værdi i at komme hjem derfra med den samme viden og en fælles forståelse for hvad der skal til at ske.
Lider både du og din partner af samme sygdom, kan I begge blive henvist sammen - I vil komme på samme hold, så I følges ad gennem forløbet.

Hvordan:
Hvordan bliver man så henvist til centeret?
Det gør man via egen læge, speciallæge eller af en hospitalslæge. Lige nu er der noget ventetid på at komme afsted, vi endte med at vente godt 15 måneder fra vi var henvist til vi kom afsted, men centeret er lige flyttet til nye lokaler, og har nu kapacitet til at tage op til 40 patienter af gangen, frem for tidligere 20 patienter.
Hvordan bor man på centeret?
Man bor i 2 mands værelser, er man afsted som par bor man selvfølgeligt sammen. Her under vores første modul bar det hele meget præg af at det var nye lokaler, man stadig var ved at flytte ind i. Alting var funktionelt, om end noget klinisk og bart.
Man sover på memory foam madrasser, for nogen er det fantastisk, for andre er det knapt så godt. Jeg er fan og sov vidunderligt - godt hjulpet af hospitals-elevationssenge, man kan køre op og ned, med fjernbetjening og mange knapper!
Der er ikke tv eller internet på centeret - det er en pædagogisk beslutning om at man skal udfordres lidt til at komme ud og gøre noget andet end man plejer. Første aften kan det være lidt angstprovokerende, men man finder lyn hurtigt ud af at gøre noget andet, og underholde sig på andre måder (som høvdinge-døds-bold i multisalen!)

Hvad:
Hvad lærer man? Hvad laver man?
Det er spørgsmål der kommer mere om i de næste dages indlæg, men ganske kort kan jeg skrive at der bliver undervist ud fra de 9 kostråd, under anerkendelse af at der findes andre muligheder, som det blev sagt på vores første dag "Det her er bare 1 vej, vi ved der findes andre, men det her er den vi vælger".
Der bliver undervist i kost, motion og stress kontra trivsel plus hvordan man fastholder forandringer i sit liv. Et hovedtema, der går igen i al undervisning er at hvad man tager med sig hjem, hvad med vælger at bruge og gøre, er et personligt valg, og at man skal plukke det der giver mening for én selv. Der tænkes også meget i små skridt, at sætte flere små mål, der kan nås, frem for et stort, man måske knækker nakken på - noget som bliver understreget tit.
Inden man tager hjem, kommer man til en udskrivningssamtale i en lille gruppe, vi var 5, hvor man skriver ned hvilke mål, man gerne vil arbejde med indtil næste modul og taler dem igennem i gruppen, man sætter også ord på hvilke temaer, der har rørt én mest, og hvordan det har påvirket en. De andre gruppemedlemmer kan så komme med kommentarer og input. Det virker som en rigtig god afrunding på et intenst ophold, hvor man i 4 dage kommer virkeligt tæt på andre mennesker, og hvor ens dag er skemalagt fra kl. 7.30 til 20.00.
Det er vigtigt at holde fast i at det ikke er en "kur" man kommer hjem med, det er vedvarende ændringer i den livsstil man lever, og at det primære fokus ikke er at reducere sin vægt, men at det bliver en afled bonus af de ændringer man foretager. Derfor kan et opholds succes ikke måles på hvor mange kilo der ryger, men derimod på om du som deltager opnår en øget livskvalitet!


Det var ikke helt så kort om hvor, hvem, hvordan, hvad for Brædstrup Livsstilscenter - der kommer mere om første modul de næste par dage, og har du spørgsmål, er du altid velkomme til at sende dem til mig - enten som kommentar her på bloggen, eller på andre måder!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Tak for at du tager dig tid, til at lægge en kommentar!